Over Special Olympics Belgium

Door middel van aangepaste sport- en non-sportprogramma’s wil Special Olympics (www.special-olympics.be) bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking en tevens hun sociale integratie en erkenning bevorderen.

De organisatie werd in 1968 opgericht door Eunice Kennedy, zus van president John Kennedy.

In België – ons land telt 165.000 mensen met een verstandelijke beperking – vormen de jaarlijkse “Nationale Spelen” die steeds plaatsvinden tijdens het Hemelvaartweekend en dit afwisselend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, het sportieve hoogtepunt van het jaar voor méér dan 3440 atleten met een verstandelijke beperking en hun coaches en begeleiders.

De eed die alle sporters afleggen voor de wedstrijden is: “Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, laat mij dan moedig een poging doen.”. Het motto voor alle Special Olympics evenementen is: meedoen is belangrijker dan winnen.

SOB is ook internationaal aanwezig, net als zo’n 193 andere landen, met onder meer de deelname van Belgische atleten met een verstandelijke beperking aan de Wereldzomer-, Wereldwinter- en Europese Spelen.

In 2020 en dit jaar hebben de Nationale Spelen van België wegens Corona “virtueel” plaatsgevonden. In 2022 zullen ze weer “normaal” doorgaan in Ottignies-Louvain-la-Neuve van donderdag 26 tot zaterdag 28 mei.